Aracınız Tatile Hazır Mı?

Aracınız Tatile Hazır Mı?

Yıl boyu çalışıp sevdiklerinizle birlikte keyifli bir tatili hak ettiniz. Ancak yapacağınız seyahat aracınız için fazla mesai demek.

Yıl boyu çalışıp sevdiklerinizle birlikte keyifli bir tatili hak ettiniz. Ancak yapacağınız seyahat aracınız için fazla mesai demek. Üstelik yüksek tempolu şehir hayatında bakım ve kontrollerine ya da gözünüze o an önemsiz gibi görünen problemlerine gerekli vakti ayıramamış olabilirsiniz.
Sıcak havada ve karşılaşabileceğiniz bozuk yollarda yapacağınız uzun bir seyahate hazırlıklı olmanız bizim için her şeyden önemli.
Bu yüzden frenlerden lastiklere, bagaj düzenlemelerinden ilk yardım çantasına dek güvenli bir sürüş için yola çıkmadan evvel dikkat etmeniz ve gözden geçirmeniz gerekenleri sizin için özetledik.


FRENİNİZE KULAK VERİN



Aracınızdaki fren mekanizması pedala uyguladığınız basıncı 1000 katına çıkaran bir etki gücüne sahip ve balata, disk, hidrolik gibi farklı işlevde bileşenlerden oluşan karmaşık ve hayati bir sistemdir.
Bu sistemin sıkışık yollar ve ışıklar nedeniyle yavaş ilerlediğiniz, sık sık durup kalktığınız şehir trafiği ile hıza müsait virajlı ve iniş çıkışlı uzun yollardaki performans koşulları aynı değildir.
Bu yüzden aracınızın bakım ve kontrolleri tam olsa bile yola çıkmadan evvel freninize özel olarak kulak vermenizde fayda vardır.
Freninizden tiz ses ya da gıcırtı duyuluyorsa, yavaşlama ve durma süresi artmışsa, balatanın kalınlığı bir parmağın altına inmişse, diskte girinti ve çıkıntılar ya da çizikler oluşmuşsa, pedala bastığınızda bir hava boşluğu hissediyorsanız mekanizmada eskiyen, kullanım ömrü azalan ya da biten aksamlar var demektir.
Böylesi bir durumda yola çıkmadan evvel bir uzman serviste freninizin bakımını muhakkak yaptırmalısınız.


LASTİKLERİNİZİN BASINCI EKSİK OLMASIN



Lastiklerinizin mevcut basıncının, kalabalık ve bagajınız yüklü olarak çıkacağınız bir uzun yolculuğa uygun olmayabileceğini unutmayın. Üretici firmanın aracın yüküne ve mevsimsel sıcaklıklara göre önerdiği değerde olup olmadıklarını kontrol edin. Bu ölçüm sırasında lastiklerinizin ısısının düşük olmasına dikkat edin.
Aynı kontrolü stepne için de gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin. Tabii ki bagajda yer açmak için stepneyi evde bırakmamak kaydıyla. Tatil bölgenizdeki muhtemel bir sapa yolda ona şehirdekinden çok daha fazla ihtiyacınız olabilir. O yüzden stepneyi yanınıza almamayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Krikonuzu ve varsa taşınabilir araç lastiği şişirme pompasını da unutmayın.


IŞIĞINIZ HİÇ SÖNMESİN



Farlarınızın ayarı, bozuk yollardaki sarsıntıdan ya da aracınızın yükünden olumsuz etkilenebilir. Bu da aydınlatmanın hem açısına hem de düzeyine yansır.
Gece karanlığında düşük bir ışık, görüş mesafenizi azaltır. Açının bozulmasıyla yola değil doğrudan karşı şeride yansıyan yüksek bir ışık ise diğer sürücülerin dikkatini dağıtarak hem sizin hem de diğer araçların güvenliğini tehlikeye atar.
Işığınızın sağlıklı bir şekilde yanmaya devam etmesi için yola çıkmadan evvel hem farlarınızın ayarını hem de flaşörlerinizin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.


AYNALARINIZ GERÇEKLERİ YANSITSIN



Filmlerde görmüşsünüzdür, karakterler dramatik etkiyi artırmak için trafikte ilerlerlerken bazen aynada göz göze gelirler. Aynalar aracınıza asla bunun için yerleştirilmemiştir. Dikiz aynası ile sağ ve sol yan aynalar arkanızdan hızla akıp gelen trafiği gözlemleyip kendi hareketlerinize yön verebilmeniz içindir.
Dikiz aynası mümkün olan en uzak görüş mesafesi için arka camı tam olarak görecek şekilde ayarlanmalıdır. Tabii bunun bir manası olması için de arka camın önünü bagaja sığdıramadığınız eşyaları koymak için kullanmıyor olmanız şarttır.
Yan aynaları ise sola yaslanıp başınızı cama dayayarak ve sağa aracın merkezindeki ön konsola doğru eğilerek ayarlayabilirsiniz. Bu pozisyonlardan baktığınızda aracınızın sağ ve sol kısımları yan aynalarınıza ancak ince bir çizgi halinde yansımalıdır.
En ideal ayarlamada dahi aracınızın arka tarafında akan trafiğe bütünüyle hâkim olamayacağınızı lütfen unutmayın. Her koşulda göremeyeceğiniz bir kör nokta kalacaktır. Üstelik bu kör nokta şehir içinde motosiklet, bisiklet ya da scooter gibi fark edilmesi zor araçlarla ilgili sıkıntılar yaratırken şehirlerarası yollarda daha çok hızlı şerit değiştirmeler sırasında ciddi kazalara sebebiyet vermektedir.
Ayna ayarının boy ya da oturma şekli gibi kişisel özelliklerle ilişkili olması sebebiyle aracınızı sizden önce başka biri kullandıysa ya da kiralık bir araçla yola çıkacaksanız mevcut ayna ayarlarının gerçekleri yansıtmayacağını da gözden kaçırmamalısınız.


YAĞ VE FİLTREDE DEĞİŞİM VAKTİNİ KAÇIRMAYIN



Motor yağ seviyesinin yeterli olduğundan ve yağ filtresinin tıkanık olmadığından emin olun. Ancak bunun ideal yolu gösterge panelinde bir uyarı ışığı yanıp yanmadığına bakmak değildir. Çünkü bu uyarı ışığını gördüğünüzde motorunuz artık zarar görmüş dahi olabilir.
O yüzden yağ ve filtre değişikliğinden bu yana kaç kilometre kat ettiğinizi bilmenizde fayda var. Üzerine tatil dönüşüne dek alacağınız mesafeyi eklediğinizde ortalama yağ ve filtre ömrünü geçiyorsa yola çıkmadan yeni bir değişim vakti gelmiş demektir.


YOKLAMA ALMAYI İHMAL ETMEYİN



Birlikte yola çıkacağınız sevdiklerinizin yoklamasını almaya elbette ihtiyacınız yok. Kişisel eşyalarınızı unutmanız ne kadar can sıkıcı olsa bile onun da çaresi çok.
Ancak aracınızdan eksik etmemeniz gereken öyle şeyler var ki sizi ve sevdiklerinizi tahmin ettiğinizden çok daha fazla ilgilendiriyor. Sadece bugüne dek ihtiyaç duymadığınız için farkında olmayabilirsiniz.
Umarız bundan sonra da hiç ihtiyacınız olmaz ama gene de yangın söndürme tüpünün, ilkyardım çantasının, alet kutusunun ve üçgen reflektörün yanınızda olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü emin olun onlar en sadık yol arkadaşlarınız.
Elbette ilkyardım çantası ve alet kutusunun gerekli olması muhtemel her şeyi içerdiğinden, yangın söndürme tüpünün de dolu ve tarihi geçmemiş olduğundan emin olmanızda fayda var.
Kolay ulaşılabilir olması gereken tüm bu sadık yol arkadaşlarınızın yerlerini de yol boyunca aklınızdan çıkarmamalısınız.


KOLTUKLAR SADECE RAHATLIĞINIZ İÇİN DEĞİLDİR



Uzun seyahatlerde elbette konfor önemlidir. Ancak konfor ihtiyacı bazen tedbirleri elden bırakmaya sebep olur. Bunun başta gelen örneklerinden biri de emniyet kemeri kullanımıdır.
Siz ve birlikte yolculuk ettiğiniz sevdikleriniz emniyet kemerini kontağı çevirdiğiniz andan park edeceğiniz yere kadar vücudunuzun bir uzvu olarak görmelisiniz.
Zaten böyle görüyor olsanız da konuyla ilgili kontrol etmeniz gereken küçük ama önemli bir ayrıntı var. Emniyet kemeri herhangi bir olumsuz durumda takılabildiği kadar kolay açılabiliyor mu? Zamana karşı yarışarak aracı terk etmenizi gerektirecek olası durumlara karşı kemer mekanizmasındaki en küçük bir sıkışmayı dahi yola çıkmadan evvel gidermeniz hayati önem taşıyor.
Kendinizden çok daha fazla önemsediğinizi bildiğimiz minik yolcularımızın özel koltuklarının da yüksek hızda sert frenlerden dahi etkilenmeyecek şekilde sabitlenip sabitlenmediğini zaten dikkatli bir şekilde gözden geçireceğinize eminiz.


BAZI EŞYALARINIZLA TATİL DÖNÜŞÜNE DEK VEDALAŞIN



Lütfen yola çıkmadan kendinize ve birlikte seyahat edeceğiniz sevdiklerinize sık sık hatırlatın; taşınmıyorsunuz, sadece tatile çıkıyorsunuz. Aracınızdaki her ekstra ağırlık, yol tutuşuna, frenlemeye ve lastik basıncına olumsuz yansır.
Aracın ağırlık merkezinin etkilenmemesi için ağır unsurların bagajın tabanına ve mümkün olduğunda orta kısımdaki aksın üzerine yerleştirilmesi gerekir. Eşyaların arasında boşluk bırakılmaması, bağlama kayışlarıyla sabitlenmeleri ve zeminde kaymaz paspasların kullanılması bagaj içi savrulmaları engelleyerek özellikle keskin virajlarda tehlikeli durumlar yaşamamanıza yardımcı olur.
Bagaja sığmadıkları için ön tarafa alacağınız eşyalar sürücünün gerek ön gerekse de dikiz aynası sayesinde arka taraftaki görüş alanını hiçbir şekilde engellememelidir. Sert bir fren durumunda oluşacak olan araç içi kuvvetle fırlayarak yolculara zarar verecek şekilde yerleştirilmemelerine dikkat edilmelidir.
Aracınızın üst tarafına ekleyeceğiniz portbagaja hafif eşyalarınızı yerleştirmeli ve araca sıkı bir şekilde sabitlemelisiniz. Araç arkası taşıyıcılar ya da bisiklet aparatı gibi eklentiler kullanıyorsanız yine sabit olduklarından ve arka stop lambalarını perdelemediklerinden emin olmalısınız. Bu eklentileri her molada ya da gerekirse özel olarak durup kontrol etmeniz yolculukta yaşanması muhtemel sıkıntıları engeller.
Uzun yollarda tahmin edebileceğinizden çok daha fazla önemi olan bagaj ve eşya konularında bu sorunların önüne geçmenin en etkili yolu yüklemeyi son ana bırakmadan erkenden yapmaktır.


ARACINIZ KADAR KENDİNİZİ DE YOLA HAZIRLAYIN



Aracınıza dair tüm bu hazırlığı eksiksiz yapsanız dahi sizin de yolculuğa hazır olmanız son derece önemlidir. Tatil öncesi yetiştirilmesi gereken işler yüzünden yola çıkmadan önceki günler, hatta haftanın tamamı yoğun geçebilir. Bu koşullarda bir an önce dinlenmeye başlamak için yola yorgun ve uykusuz çıkmak gibi bir hataya sakın düşmeyin.
Güzergâhınızdaki yol ve hava durumunu önceden öğrenin. Yola çıkış saatinizi ve molalarınızı planlayın. Yemek sonrası uykusu bastıran biriyseniz mola planlamanızı daha geniş bir zaman dilimini gözeterek yapın. Bu molalarda ağır yemeklerden kaçının.
Virajlı ve iniş çıkışlı yollar tehlikeli oldukları kadar sürücülerin dikkatlerini üst düzeyde tutmalarını da sağlar. Dümdüz ilerleyen otoban benzeri yollarda ne kadar dinlenmiş olursanız olun gözleriniz açık bir halde mikro uykuya geçebileceğinizi sadece sizin değil birlikte yolculuk ettiğiniz kişilerin de akıllarından çıkarmaması gerekir.


GEREKİRSE HAYATI DEĞİL YOLCULUĞUNUZU ERTELEYİN



Tüm bunları aracınızın periyodik bakım, kontrol veya muayenesini aksatmadığınızı varsayarak yazdık. Eğer yanıldıysak hemen bir araç muayene istasyonundan alacağınız randevuya ya da bir yetkili servise gitmek için lütfen tatilinizi birkaç gün erteleyin. Çünkü hayat her zaman olmasa da böylesi durumlarda ertelemeye gelir.

Otomol olarak size ve sevdiklerinize güvenli bir yolculuk ve keyifli bir tatil dileriz!
 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.