Aracınızı Sonbahara Hazırlayın

Aracınızı Sonbahara Hazırlayın

Aracınız da en az sizin kadar mevsim değişikliklerinden olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Bu konuda yapılması gerekenleri sizin için özetledik.


Aracınız da en az sizin kadar mevsim değişikliklerinden olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Her gün düzenli yoğun trafikteki kullanım şartları düşünüldüğünde, aracınızın etkilenmemesi düşünülemez.
Isı ve nem farklılıkları ve yolların bu farklılıklardan etkilenme dereceleri aracınıza da yansır. Bu durumun olası tamir masrafları, beklenmedik kaza hasarları ya da kötü performans gibi istenmeyen sonuçları olur.

Bu yüzden gözden kaçmaması için, lastikler ve fren sistemi gibi ana bileşenlerden, hava filtreleri ve sileceklere kadar aracınızı sonbahara hazırlamalısınız.
Bu konuda yapılması gerekenleri sizin için özetledik.


LASTİKLERİN KONTROLÜ VE BASINÇ AYARI



Yaz aylarında yapılmış olması uzun yolculuklar ve sıcak havadan etkilenen bozuk yollar, lastiklerin de aşınmasına neden olur. Bu yüzden sertleşen bir lastiğin diş derinliği ile yol tutuş özelliği azalır.

Lastiklerinizin basıncı sıcaklık değişimlerinden etkilenirken, yıpranmış olanları özellikle mevsim itibarıyla aniden bastırabilecek yağmurlarda sorun yaratabilir. 

Tüm bunlar düşünüldüğünde sonbahara girerken lastiklerinizin kontrolünü ve basınç ayarını yaptırmanız gerekir. Sürücüler kimi zaman bu kontrolü kış lastiğinin takılması gereken döneme kadar ertelemeyi tercih ederler.

Böylesi bir tercihin aslında asla istenmeyecek tatsız sonuçlar anlamına da gelebileceğini lütfen unutmayın.


FREN MEKANİZMASI
 


Yazın her zamankinden daha fazla oluşan ısı, fren hidroliğinde kendiliğinden kaynamaya neden olarak seviyesini azaltır. Bu yüzden fren mesafesi de düşer.

Bu durum durup kalkmaların çokça yaşandığı ve takip mesafesinin maalesef pek önemsenmediği şehir trafiğinde beklenmedik bir anda çok sayıda sürücünün etkilenebileceği olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Yaz döneminden sonbahara geçilirken fren hidroliği, hortumları ve balatasının kontrol ettirilmesi yaşamsal önem taşır. Özellikle nemli bölgelerde yaşayan sürücülerin bu kontrolü ihmal etmemesi ve yılda birkaç kez yaptırması gerekir.


HAVA FİLTRESİ



Aracınız yaz döneminde çok daha fazla toza toprağa maruz kalır. Özellikle de tatil bölgelerinde bu sorun daha fazla yaşanır.

Bu toz toprak sadece sizi rahatsız etmekle ya da aracınızı kirletmekle kalmaz, hava filtresinin de tıkanmasına ya da yıpranmasına sebep olur. Zaman zaman yaz yağmurları da hava filtresine zarar verebilir.

Aracınızı sonbahara hazırlarken hava filtresini kendiniz de yıkayıp kurutarak tekrar yerine takabilirsiniz. Ancak koşullardan fazla etkilenerek yıpranmış ya da yırtılmış ise değiştirmeniz gerekir.


MOTOR VE MOTOR YAĞI



Isının yüksek olduğu bir dönemde uzun yol dönüşlerinde motor ve motor yağının kontrol edilmesi gerekir. Bunu henüz yaptırmadıysanız sonbahara girerken daha da fazla ertelememenizde fayda var.
Motor kısmında birikmiş olabilecek kirli maddeler aracınızın en hayati organını etkileyerek bozulmalara ve hasarlı sorunlara yol açabilir. Bu duruma karşı zaten periyodik bakım gerekir.

Ayrıca tatil dönemi uzun seyahatleriniz nedeniyle yağ ve filtrenin ömrünü tamamlamış olması halinde değişimin yapılmaması motora ciddi zararlar verir ve sürüş güvenliğini tehlikeye atar.

Bu yüzden sonbahara girerken motorunuzu, motor yağı ile filtresini muhakkak kontrol ettirmeli ve gerekli işlemleri yaptırmalısınız.


SİLECEKLER VE CAM ISITICILAR
 


Yaz aylarında çok sık kullanmamış olabileceğiniz sileceklerinizin, sonbahar yağmurları bastırmadan elden geçirilmesi önemli. Aksi halde olası bir sorunu aniden başlayan bir yağmur sırasında keşfetmeniz bir işe yaramaz.

Bu yüzden silecek bıçaklarının sağlamlığı ile lastiklerinin esnekliğinden emin olmalısınız. Tamamen kullanılamaz değillerse de küçük bir yıpranma ya da çatlama dahi sileceklerinizin düzgün çalışmamasına neden olur. Bu da yoğun yağış sırasında hem görüş mesafenizi hem de netliğini oldukça olumsuz etkilerken camları çizerek aracınıza zarar verebilir.

Güvenli bir sürüş için ayrıca soğuk havalarda ön ve arka camlarda oluşabilecek buğulanmaya karşı ısıtıcı sistemlerin çalışıp çalışmadığını da kontrol etmelisiniz.


FARLAR VE TÜM AYDINLATMA SİSTEMİ
 


Sonbahara geçiş döneminde dikkat edilmesi gereken diğer bir unsur da farlar ve diğer aydınlatma elemanlarıdır. Zira mevsimsel değişiklikler sadece yağmur, kar ve sıcaklık düşüşüne neden olmaz. Havanın her geçen gün daha erken kararmasına da neden olur.

Kapalı havalarda gündüz vakti dahi ihtiyaç duyabileceğiniz farlarınızın ayarının doğru olup olmaması sadece sizin değil karşı şeritten gelen araçların da güvenliğini tehlikeye atar.

Bu yüzden mevsim şartları daha da ağırlaşmadan far ayarınızı yaptırmalı ve stop lambaları, sis farları, sinyaller, flaşörler gibi aydınlatma elemanlarının çalışıp çalışmadıklarını ya da kırık olup olmadıklarını kontrol ettirmelisiniz.


ANTİFRİZ VE DİĞER SIVILARIN KONTROLÜ
 


Motorun sıcaklığını ayarlayarak dengede tutan antifriz sıcak hava koşullarında sulanmış olabilir. Bu durumun havalar soğudukça tehlike yaratma ihtimali vardır.
Aracınızdaki transmisyon sıvısı, hidrolik direksiyon sıvısı, fren hidroliği sıvısı ve cam silecek sıvısı seviyelerini kontrol etmeli ya da ettirmelisiniz. Tüm bu sıvıların güvenli bir sürüş için ihtiyaç duyulan seviyede olduğundan emin olmalısınız. Değillerse yenilemeli ya da takviyede bulunmalısınız.

***

Sonbahara girerken yapılması gereken tüm bu kontrollerden herhangi birinin gözden kaçması ya da ihmal edilmesi istemeyeceğiniz sorunlara yol açabilir. Böyle bir ihtimale karşı aracınızın düzenli tam bakımını aksatmamalı, mevsim geçişi öncesi yetkili servis hizmetinden faydalanmalısınız.

Gerçekleştirdiğiniz tüm kontroller olumlu sonuçlandıysa ya da gerekli işlemleri yaptırdıysanız son olarak aracınızı temizletip sonbaharın görsel güzelliğinin tadını çıkarmanızın zamanı gelmiş demektir.

Size ve sevdiklerinize güvenli ve keyifli sürüşler dileriz!

 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.