2023 Muayene Prosedürü ve Güncel Ücretleri

2023 Muayene Prosedürü ve Güncel Ücretleri

Güvenli sürüş deneyiminize aksaklıkların karışmaması adına işlem öncesi mevcut adımları, güncel fiyat listelerini ve muayene ile ilgili kritik noktaları sizin için derledik.


Araç muayenesi, aracınızın kullanım ömrü ve güvenliği açısından hayati öneme sahiptir. Muayene öncesi atacağınız her adım aracınızın trafikteki seyrini etkiler. Bu anlamda araç muayene istasyonuna gitmeden önce aracınızın bakım ve kontrol süreçleri için en yakın Otomol şubemize davetlisiniz. Unutmayın, eşsiz seyahatlerin ilk durağı güvenli sürüş deneyimidir! 


MUAYENE ÖNCESİ ADIMLAR

Kontrol Tarihini Kaçırmayın

Dikkat etmeniz gereken ilk unsur aracınızın tescil belgesinde yer alan kontrol tarihidir. Muayene tarihini kaçırmış bir araç sahibi, trafikte durdurulması durumunda cezai işlem prosedürüne tabii tutulur.

 


Aracınızın Bakımını Aksatmayın

Araç muayenesi öncesinde aracınızın genel bakımını yaptırmalısınız. Bakım uygulaması; aracınızın çalışma düzeninin, fren sisteminin, lastiklerinin ve diğer bileşenlerinin kontrolünü içerir ve beklenmeyen durumlarla karşılaşma ihtimalinizi engeller.




Lastik Kontrolünüzü Yapın

Lastiklerin diş derinliğini, oluşabilecek kesikleri ve hava basıncını kontrol edin. Lastiklerin sağlıklı durumda olması muayeneden geçmenizin önemli sebebidir.




Farlarınız Standarda Uygun Olmalı

Muayene esnasında farların, stop lambalarının, sinyal lambalarının ve yükseklik ayarlarının standart durumda olması gerekir. Farların yönlendirmesinin doğruluğunu kontrol ederek olumsuz muayene sonucunu engelleyebilirsiniz.


 

Emisyon Testini İhmal Etmeyin

Araç muayenesi egzoz gazı emisyonlarının ölçümünü de kapsar. Bu nedenle, egzoz sisteminin sorunsuz çalışıp çalışmadığını istikrarlı biçimde kontrol etmeniz emisyon testinde başarılı olmanızı sağlayacaktır.


 

Frenlerin Sağlığı Sizin Sağlığınızdır

Fren sistemleri muayenenin bir parçasıdır. Fren pedalına basıldığı an aracın durması gereklidir ve bu anlamda yaşanacak bir aksaklık beraberinde geri dönülmez sonuçlar getirebilir. Sürüşünüzde olumsuzluklara yer vermemek ve muayeneden başarıyla geçebilmek adına frenlerinizi muhakkak kontrol etmelisiniz.


 

Camların Güvenliği Önemlidir

Camların güvenliği de muayenenin konuları arasındadır. Camlarda çatlak, kırık veya delik olmaması gereklidir. Camların temizliği, ön camın görüş alanının açık olması ve sileceklerin çalışır durumda olması gibi unsurları muhakkak kontrol etmelisiniz.


 

Belgeleriniz Güncel Olmalı

Aracınızın taşıdığı tüm belgelerin güncelliğinden emin olmalısınız. Ruhsat, sigorta, bir önceki muayene raporu gibi belgeler yasal tarihinde hazırlanmış veya onaylanmış olup yanınızda bulunmalıdır. 



Maddeler, araç muayenesi öncesi yapmanız gerekenlerin bir kısmıdır. Genel anlamda aracınızın bakımını rutinleştirmeniz, temizliğine verdiğiniz önem ve muayeneye hazır konuma getirmeniz geçer belgesi almanızın temel sebepleri olacaktır.

ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ 

Araç muayene ücretleri ülkeye, aracın türüne ve yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Türkiye’de araç muayene ücretleri, aracın sınıfına göre belirlenmektedir. 2023 yılı için belirlenen araç muayene ücretleri şu şekildedir:

Traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL
Otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtları için 1130,44 TL
Kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL 

Fakat unutulmaması gereken noktalardan biri bu ücretlerin zaman zaman değişip revize olabileceği durumudur. Dolayısıyla, en güncel ücretlerin bilgisini edinebilmek için yerel araç muayene istasyonlarına veya resmi web sitelerinden takip etmelisiniz.

 


ARACINIZIN MUAYENEDEN GEÇMEME DURUMU

Araç muayenesi başlamadan önce aracınıza dair bütün belgeler kontrol edilir. Yasal bir sorun olmadığına emin olunduktan sonra araç incelenmeye başlanır. Aracın fren sistemleri, yolculuk sırasında görüş sorunu yaşanmaması adına far ve sinyal ışıkları kontrol edilir. Egzoz, şanzıman, akü, yakıt deposu gibi birçok parçanın yer aldığı motor bölümü incelenir. Şasi, lastik ve jantlar da kontrol edildikten sonra rapor hazırlanır. Araç, güvensiz veya ağır kusurlu bulunduysa muayene onaylanmaz ve bir ay içerisinde yeniden kontrole götürülmesi gerekir.


 

ARAÇ MUAYENESİ ZORUNLU MU?

Araç muayenesi zorunlu bir uygulamadır ve bu konuda yasal bir düzenleme mevcuttur. Belirli sürede muayene yaptırmayan sürücüler için cezai işlem uygulanmaktadır. Araçların ilk muayenesi, aracın trafiğe çıkış tarihinden itibaren 3 yıl sonra yapılmalıdır. Daha sonrası için bu periyot 2 yılda bir olarak sürmektedir. 

Belirlenen tarihlerde muayeneye götürülmemiş araçların yola çıkışı yasaktır. Trafiğe çıktığı tespit edilmesi halinde sürücü trafik cezası ile karşılaşabilir. Cezanın miktarı, geç kalınan süre ve araç türü göz önünde bulundurularak belirlenir. Araç, muayenelerde trafik ve sürüş güvenliği açısından gerekli tüm kontrolleri sağlandıktan sonra verilen onay raporu ile trafiğe çıkmaya devam edebilir.



 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.