Alacağınız Güvenlik Önlemleriyle Aklınız Aracınızda Kalmasın

Alacağınız Güvenlik Önlemleriyle Aklınız Aracınızda Kalmasın

Başta dile getirdiğimiz bir şeyin asla kendi başına gelmeyeceği düşüncesini bir nevi önlem olarak görmek otomotivin değil psikolojinin alanına giriyor. Biz ise size araba hırsızlığına karşı alabileceğiniz güvenlik önlemlerini özetlemek istiyoruz.


Çoğu kişi sık sık duyduğu bazı olumsuz olayları kendisinin de yaşayabileceğini aklının ucundan dahi geçirmez. Araba hırsızlığı bunların başında gelir.
Ülkemizde yılda 25 bine yakın sayıda araç çalınıyor. Ayrıca geçmişin oto teybi hırsızları da tabiri caizse çağa ayak uydurarak araçların dijital beynine ve hava yastığı setlerine yönelmiş durumda.
Bu konuda alacağınız önlemlerin risk açısından ikili bir yönü var. Siz aracınızın çalınma riskini azaltırken kötü niyetli kişilerin de bu önlemleri aşmaya çalışırken yakalanma ihtimalini artırmış oluyorsunuz. Bu da onlar açısından caydırıcı bir etken. Yani alacağınız önlemler sadece çalınmaya değil, çalınma teşebbüsüne karşı.


1) ARACINIZI DAİMA KİLİTLEYİN



Çalınmaya karşı alabileceğiniz ilk ve en temel önlem aracınızı kilitlemek olmalı. Kulağa tuhaf gelse de emniyetin verilerine göre istatistiki olarak araba hırsızlıklarında kilitlenmemiş ya da kontak anahtarı üzerinde bırakılmış araçlar önemli bir yer kaplıyor.
Hızlı bir alışveriş ya da ATM’den para çekmek için yol kenarına park ettiğiniz 60 saniye dahi döndüğünüzde aracınızı yerinde bulamamanız için yeterli. Bu yüzden 1 dakikalığına bile aracınızdan ayrılırken anahtarın cebinizde, kapıların kilitli, pencerelerin ve varsa açılır tavanın kapalı olduğundan emin olmalısınız. Ne kadar aceleniz olursa olsun aracınızı çalışır vaziyette bırakmamalısınız. Yedek kontak anahtarını da asla aracın içinde tutmamalısınız.
Araba hırsızlığının bu şekilde ancak düşük ihtimalli bir tesadüf sonucunda gerçekleşebileceğini düşünürseniz yanılırsınız. Zira sizin kriminal bir vaka olarak gördüğünüz şey başka birileri için bir meslek. Bu yüzden işlerini tesadüfe bırakmadan yol kenarına kısa süreli parkların yoğun bir şekilde yaşandığı bölgelerde konumlanmaları hiç şaşırtıcı değil.


2) DEĞERLİ EŞYALARINIZI ARACINIZDA BIRAKMAYIN



Öncelikle neyin, kimin için değerli olduğunu gözden geçirmek gerek. Burada kast ettiğimiz sadece bilgisayar, telefon, tablet gibi elektronik cihazlar ya da mücevher kutuları değil elbette. Onları park halindeyken araçta görünür vaziyette bırakmamanızı size söylememize gerek olduğunu düşünmüyoruz.
Asıl mesele gerçekte öyle olmadıkları halde bir sonraki hedefini belirlemeye çalışan kişiler tarafından değerli zannedilebilecek şeyler. Örneğin yan koltukta bıraktığınız bir çantanın boş olduğunu bilemeyecekleri için aracınız da gözlerine potansiyel bir ganimeti taşıyor gibi görünebilir. Eşinize ya da çocuğunuza aldığınız sade bir hediyenin şık ve özenli paketi kapalı haliyle başkalarına çok şey vadedebilir.
Bu yüzden aracınızı park ederken ön taraftaki tüm eşyaları bagajınıza yerleştirmenizde fayda var. Aksi halde değerli zannedilen basit bir şey bile aracınızın çalınması için bir çekim unsuru oluşturabilir.


3) PARK ETTİĞİNİZ ALANLARA DİKKAT EDİN
 


Özellikle büyük şehirlerde ve merkezi yerlerde park yeri bulmak sürücülerin en büyük sorunlarından biri. Bu da neredeyse mucize eseri bulunan alanların hemen değerlendirilmesine neden oluyor.
Ancak başta kendiniz olmak üzere insanların görüş alanının dışı, tenha sokakların kör noktaları ya da görüş açısını zorlaştıracak köşe başları hırsızlar için ideal çalışma alanları. Hele bir de hava karanlıksa ya da siz aracınıza dönerken kararmış olacaksa bu tür park yerleri konusunda çok daha dikkatli olmalısınız.
Böylesi bir yere kısa süreli park ettiğinizde dahi tekrar aracınıza binmeden bagaj ve kapı kilitlerini kontrol etmenizde fayda var. Zira bu kilitler sökülerek kontak anahtarı imalinde kullanılabilir.
Bu yüzden mümkün olduğunca insan geçişinin fazla olduğu ve iyi aydınlatılmış alanları tercih etmelisiniz. İkamet edilen ya da güvenlik kameralarının bulunduğu binaların önleri de aracınızı çalmaya niyetli kişiler açısından caydırıcı özellik taşır.
Açık otoparklar yerine denetimli ve kapalı olanları kullanmak çok daha güvenli. Katlı otoparklarda kolay yer bulma amacıyla tenha katlardan uzak durun. Mümkün olduğunca girişe ve görevlilere yakın bir alana park edin.
Otopark görevlilerine ya da restoran valelerine, anahtar teslim etmeniz gerektiğinde vale anahtarını verin. Kontak anahtarı kopyalamanın da sürece yayılmış bir araba hırsızlığı yöntemi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.


4) EVİNİZİN SAĞLADIĞI GÜVEN DUYGUSUYLA YETİNMEYİN
 


Bir insanın evi kendini güvende hissettiği en özel mekânı. Maalesef bu benzersiz duygu, araba hırsızlığına karşı evinin çevresinde önlem almayı gereksiz görmek gibi bir yan etki içeriyor.
Yukarıda tenha sokaklar, kör noktalar ve aydınlatmayla ilgili vurguladıklarımız evler söz konusu olunca daha da büyük bir önem kazanıyor. Zira park süresi her günü ve geceyi içeren çok daha geniş bir zamana yayılıyor.
Evinizde kapalı garaj varsa araba hırsızlığına karşı en etkili önlemlerden birine sahipsiniz demektir. Sitelerde zaten var olan güvenlik sistemleri ve personeli de bu konuda ideal koşulları sağlayabilir.
Kapalı garajınız yoksa ya da sitede ikamet etmiyorsanız evinizin yakınında karanlıkta kalmayan ve mümkün olduğunca görüş alanınızda olan bir park yeri bulmaya çalışmalısınız. Bu alanın hareket sensörlü bir sistemle aydınlatılması aracınızı çalmaya niyetlenen kişiler olsa bile bundan hemen vazgeçmelerini sağlar.


5) ARAÇ İÇİ MEKANİK ÖNLEMLER ALIN
 


Gündelik kullanımda baston kilit olarak adlandırılan direksiyon kilidi, araç düz kontak yöntemiyle çalıştırılsa bile pedallar ile direksiyonun hareketini engelleyen bir mekanizma. Pek çok hırsız için aşılması güç bir önlem değil aslında. Ancak hızlı hareket etmek zorunda oldukları için vakit kaybettirmek gibi caydırıcı bir yönü var.
Direksiyon kilidiyle birlikte vites ve el freni kilitleri de alınabilecek diğer mekanik önlemler. Böylece devre dışı bırakılmaları için gerekli vakti uzatarak aracınızın hırsızlığa karşı caydırıcılığını artırabilirsiniz.
Gizli kontak ise aracın ateşleme sisteminin devreye girmesi için kurulan ek bir düzenek. Tüm mekanik önlemleri aşıp düz kontakla aracı çalıştırsalar bile gizli kontağı çözmeden hareket edip uzaklaşmaları mümkün değil.


6) DİKKATE ALINACAK VE AYIRT EDİCİ BİR ALARM SİSTEMİ KURUN
 


Yukarıda saydığımız tüm önlemler birer birer aşılmaya çalışılırken bir yandan da aracınıza iç ve dış temaslara karşı kurduğunuz alarmın çalmakta olduğunu düşünün. Yakalanmak istemeyen hiçbir hırsızın aracınızı çalma konusunda bu kadar ısrarcı olmayacağına emin olabilirsiniz.
Ancak burada püf noktası alarm sisteminin kalitesi. Kimi araçların alarmları tabiri caizse hepimizin çocukluğumuzdan bildiği hikâyedeki yalancı çoban misali her durumda devreye girebiliyor. Bu da bir süre sonra araç sahibi tarafından dahi dikkate alınmamasına neden oluyor.
Alarmınızın komşularınızınkinden farklı ve nadir kullanılan bir sesinin olması ayırt etmenizi kolaylaştırır. Bu da hızla harekete geçebilmenizi sağlar.


7) TAKİP SİSTEMİYLE ARACINIZIN İZİNİ KAYBETMEYİN


 
Alınan tüm önlemlere rağmen çalınan aracın, kurulu takip sistemi sayesinde kısa sürede izinin bulunabilmesi mümkün. Cep telefonunuzdan kontrol edebileceğiniz GPS araç takip sistemi verilerini emniyet güçleriyle paylaştıktan kısa bir süre sonra aracınıza tekrar kavuşursunuz.
Tercihinize göre aracınıza, GPS sistemi bulunduğuna dair bir uyarı etiketi de yapıştırabilirsiniz. Böylece hırsızlar aracın görünmeyen bir yerine gizlenmiş olan GPS’i bulmakla vakit kaybetmemek ve riske girmemek için çalma teşebbüsünden vazgeçeceklerdir.
Yani GPS ile aracınızın çalınma riskine karşı geliştirdiğiniz önlemi tersine çevirip hırsızların riskine dönüştürmüş olursunuz. Bu da yeterince caydırıcı bir faktör anlamına gelir.


8) HER İHTİMALE KARŞILIK KASKONUZU İHMALE ETMEYİN


 
Kasko sigortası, doğrudan aracınızın çalınmasını engellemese de hırsızlığın gerçekleşmesi ya da teşebbüsü sonucunda oluşacak zararlarınızın tazmini için son derece gerekli. Bu konuda elbette kasko poliçenizde bulunan teminatlar belirleyici.
Aracınız bulunamazsa yaşanan ekonomik kayıp, bulunması halinde çalınan yedek parça ve aksesuarlar ya da teşebbüs sırasında meydana gelen zararlar bu teminatlar uyarınca karşılanıyor. Bu yüzden kaskonuzu yaptırırken poliçenizi dikkatle incelemelisiniz.
Şubelerimizi ziyaret ederek danışabileceğiniz Otomol Sigorta’nın alanında deneyimli uzmanlarının bu konudaki sorularınızı tüm detaylarıyla cevaplayacağına emin olabilirsiniz.
***
Araba hırsızlığına karşı alabileceğiniz güvenlik önlemlerini sizin için özetledik. Aslında bunların büyük bir kısmı araç sahipleri tarafından bilinen fakat genellikle uygulanmayan önlemler. Bu davranış biçiminin altında en başta dile getirdiğimiz olumsuz şeylerin kendi başına gelmeyeceğine dair düşünce ve psikoloji yatıyor. 
Otomol olarak başta sürüş koşulları olmak üzere güvenliğiniz bizim için her şeyin üzerinde. Bu yüzden aracınızın çalınmasına karşı gerekli önlemleri alarak kendinizi sevdiklerinizle birlikte daima güvende hissetmenizi dileriz.

 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.