Araç Muayenesinde Sıkıntı Yaşamamak İçin Bilmeniz Gerekenler

Araç Muayenesinde Sıkıntı Yaşamamak İçin Bilmeniz Gerekenler

Otomol olarak tüm hizmet tecrübemizle araç muayenesinde sıkıntı yaşamamanız için bilmeniz gerekenleri özetlemeye çalıştık.

Zorunlu periyodik araç muayenesi trafikteki güvenliğinize dair en kritik önlemlerden biri. Ne yazık ki pek çok sürücü bu muayeneyi sadece bürokratik bir işlem olarak görme eğiliminde.
Ancak kurallardan bakıma, muayeneden zorunlu sigortaya dek trafikte geçerli olan tüm uluslararası standartlar maalesef oldukça fazla sayıda ve en hafif tabiriyle olumsuz tecrübelerden süzülen sonuçlarla şekillenmiş durumda.
Aracınızın henüz haberdar olmadığınız teknik yetersizliklerinin erken teşhisinden kelimenin gerçek manasıyla can alıcı ihmalkârlıklara dek pek çok sıkıntı muayene sonucunda ortaya çıkabiliyor. Bu sayede gerekli tedbirleri alıp bakım ve onarım işlemlerini yaptırabiliyorsunuz.
Böylece ağır bir fatura ödemekten de kurtuluyorsunuz. Burada söz konusu olan fatura, trafiğin geçtiği alanlardaki sürücü, yolcu, yaya ve diğer tüm canlıların yaşama haklarını kapsayan vicdani bir fatura.
Zorunlu muayene sorumluluğunu yerine getirmenin sağlayacağı can güvenliği ve vereceği vicdani huzur dışında başka faydaları da var. Aracınızın ömrünü uzatmak ve ikinci el değerini yüksek tutmak da yine muayenesini aksatmamanıza bağlı.
Otomol olarak tüm hizmet tecrübemizle araç muayenesinde sıkıntı yaşamamanız için bilmeniz gerekenleri özetlemeye çalıştık.


RANDEVUNUZA SADIK KALIN



Araç muayenesi için gerekli yasal sürenin aşılması halinde sürücüye belirli yaptırımlar uygulanır. Bunları anlık para cezasından ibaret görmemek gerekir. Muayenenin geciktirilmesi para cezasının yanı sıra ehliyete de ceza puanı olarak yansır. Bu da ileride ödenecek zorunlu trafik sigortası primlerini artırır. Ayrıca muayenesi olmayan aracı satamazsınız. Üstelik aracın siciline işlenecek olan muayene eksikliği, muhtemel ikinci el satış değerini de olumsuz etkiler.
Yapılan cezai işlemin ardından sürücüye muayenenin tamamlanması için ek süre tanınır. Eğer bu süre içerisinde muayene gene gerçekleştirilmezse para cezası daha da ağırlaştırılır. Sürecin sonuçları aracın trafikten men edilerek bağlanmasına dek uzanabilir.
Ne kadar yoğun olursanız olun tüm bunları göz önünde bulundurarak aracınızın yasal muayene tarihini kontrol etmenizde büyük fayda var. Muayene süreniz dolduysa Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın belirlediği standartlara göre bu hizmeti vermeye tek yetkili kurum olan TÜVTÜRK’ e bağlı araç muayene istasyonlarından randevu almayı ihmal etmemelisiniz.


BORÇLARINIZI ÖDEMEYİ ERTELEMEYİN



Online ya da çağrı merkezi üzerinden randevu almadan evvel plakanız üzerine kayıtlı bir borç olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Çoğu kez yoğunluktan farkına dahi varılmayan ya da ertelenen ödenmemiş herhangi bir trafik cezası, motorlu taşıt vergisi, köprü ya da otoyol geçiş ücreti varsa eğer araç muayeneniz gerçekleştirilemez. O yüzden bir randevu da alamazsınız. Aynı şekilde aracın zorunlu trafik sigortasının tarihi geçmişse muayene öncesinde bunun yenilenmesi gerekir.
Randevu vaktinde muayene istasyonuna giderken aracınızın ruhsatı, üzerinde T.C. kimlik numaranızın yazılı olduğu kimlik belgesi, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi ve egzoz ölçüm muayene belgesi muhakkak yanınızda olmalı.
Eğer aracı sizin yerinize bir başkası muayeneye götürecekse ve bu kişi aynı takvim ayı içerisinde sahibi olmadığı bir başka aracın muayenesine refakat etmişse kendisine konuyla ilgili vekâletname vermeniz gerekebilir.


KAYITLARLA GERÇEKLER BİRBİRLERİYLE TUTARLI OLSUN



Muayene sırasında ruhsattaki bilgilerle aracın mevcut durumu karşılaştırılır. Eğer aracın motoru değiştirilmişse bu işlemi önceden fatura ibrazıyla ruhsata kaydettirmiş olmalısınız. Aynı şekilde yakıt sisteminde LPG, CNG ya da LNG montajı yapılmışsa bunu da hem ruhsata yazdırmalı hem de muayene sırasında montaj belgesini yanınızda bulundurmalısınız.
Yetkili merci tarafında basılan araç plakasında rakamların ve harflerin okunmasını engelleyecek boyama, şeffaf da olsa bir malzemeyle kaplama, değiştirme ve benzeri herhangi bir izinsiz müdahale ağır kusur sayılır ve aracın muayenesi onaylanmaz. Plakanın üzerindeki mühürlü hologramın da hiçbir müdahaleye tabi tutulmamış olması gerekir.


ARACINIZIN SİCİLİNİ TEMİZ TUTUN



Araç muayenesini bir tür check–up gibi düşünebilirsiniz. Bu açıdan aracınız tepeden tırnağa gözden geçirilir. Bu işlemlerin hepsi aynı önemde olmaz. Tıpkı check–up işlemlerinde olduğu gibi bunlardan bazıları bir nevi erken teşhis için gerçekleştirilir.
Erken teşhis amaçlı kontrollerin doğrudan sürüş güvenliğinizle ilgili olduklarını söyleyebiliriz. Fren sistemlerinden motora, elektrik aksamından yağ kaçağına dek pek çok hayati faktörün gözden geçirileceğini bilmelisiniz.
Bunlardan herhangi birinin sorunlu olabileceğini düşünüyorsanız muayene öncesinde yetkili servis kontrolünden geçirmenizde fayda var. Zira bir sıkıntı tespit edilmesi halinde zaten aracınız muayeneden geçemez. Aradaki fark ise aracınızın değerlemesini belirler. Yetkili servis kontrolü sizin sorumluluk sahibi biri olduğunuzu gösterir. Sorunun muayene sırasında tespiti ise aracınızın sicilinde ağır kusurlu kaydına neden olur.


KÜÇÜK GÖRDÜĞÜNÜZ MESELELERİ KANIKSAMAYIN



Çoğu kez gündelik pratiğimizin genelini etkilemeyen bazı meseleleri önemsemeyiz. Cildimizdeki küçük bir leke, sadece sabahları görülen bir öksürük ya da belirli hareketleri yaparken yaşadığımız zorlanma gibi. Anlık olarak takılsak da çok üzerinde durmadan alışır geçeriz. Ancak bunların her biri aslında sebep ve sonuçlarıyla birlikte değerlendirilmeli.
Aracımızın da artık kanıksadığımız, kolaylıkla üstesinden geldiğimiz, hatta bir süre sonra varlığını dahi fark etmediğimiz sorunları olabilir. Muayene sırasında hepsinin tek tek üzerinde durulacağını bilerek bunları tekrar gözden geçirmelisiniz.
Farlar, sinyaller, geri vites lambaları hasarsız ve çalışır durumda olmalı. Zamanla baş gösteren sönüklük ya da titreklik bugüne dek kullanımınızı etkilememiş olabilir. Ancak muayene istasyonundaki görevlilerin sizinle bu konuda aynı fikri paylaşmayacağından emin olun.
Camlarda görüşü engelleyen ya da küçük bir kazada bile patlama riski oluşturan ince bir çatlak dahi olmamalı. Silecekler sadece camları idareten temizlerken değil yoğun bir yağış altında bile çalışmalı. Aynalarınız da eksiksiz ve hasarsız olmalı.
Çeşitli pratik alışkanlıklar ve çözümler geliştirerek gündelik kullanımınızda tüm bunlara uyum sağlamış olabilirsiniz. Ancak araç muayenesindeki veriler tıpkı insan sağlığına dair küçük belirtiler gibi en kötü sebep ve sonuçları üzerinden değerlendirilir.


ARACINIZI BİR BÜTÜN OLARAK GÖRÜN



Lastikler kimi zaman dış eklentiymiş gibi görülebildikleri için aracın bir parçası olarak algılanmayabilir. Ancak muayene sırasında aynı zamanda lastikler de kontrolden geçirilir. Lastiklerdeki en küçük bir yarık, yırtık ya da kesiği muayene öncesinde muhakkak gidermelisiniz. Diş derinliğinin de belirlenmiş sınırların altına düşmediğinden emin olmalısınız. Trafikte genelde tek başına seyir halinde olan sürücülerin kendi kullandığının dışındaki emniyet kemerlerini gözden kaçırma ihtimalleri oldukça yüksek. O yüzden muayene öncesi araçtaki tüm emniyet kemerlerinin kolaylıkla takılabilir ve çıkarılabilir olup olmadığını kontrol etmelisiniz.


GELECEĞİ VE ÇEVREYİ GÖZETEN ÖNLEMLERİ İHMAL ETMEYİN



Trafik kuralları normal akış içerisinde sürekli başınıza gelenler değil muhtemel olağandışı durumlar gözetilerek şekillendirilir. Bu açıdan o güne dek hiç ihtiyaç duymamış olsanız bile bazı ekipmanların daima aracınızda bulunması gerekir.
Gerekli tüm malzemelerin olduğu bir ilkyardım çantası, üçgen reflektörler, uygun boyutta ve son kullanma tarihi geçmemiş bir yangın söndürme tüpü ve stepne bunların başlıcaları olarak sayılabilir. Muayene sırasında hepsinin aracınızda olup olmadığı kontrol edilir.
Aracın sebep olduğu hava ve gürültü kirliliği çoğu sürücü tarafından genelde görmezden gelinir. Çevreye zarar verdiğimizi kabullenememek ilk bakışta vicdani açıdan iyi niyetlilik gibi görünse de aslında sorumluluktan kaçmak anlamına gelir. Oysa gerçekten iyi niyetli bir sorumluluk sahibiysek verdiğimiz bu zararı kabullenip asgari düzeye indirmek gerekir.
Araç muayenesi sürücüleri bu konuda da denetler. Muayene öncesi zaten egzoz emisyon ölçümünüzü yaptırmış olmalısınız. Böylece gerekli önlemleri alıp hem daha az çevre kirliliğine sebep olur hem de yakıt tasarrufu sağlarsınız.
Özel olarak bir kastınız olmasa da aracınız normal kabul edilen sınırların üzerinde bir gürültü çıkarıyor olabilir. Muayenede kontrol edilecek bu ihtimali göz önünde bulundurarak öncesinde bu konuda önlem alabilirsiniz.


MUAYENE SONUÇLARININ GEREKLERİNİ YERİNE GETİRİN



Muayene sonucunda aracınız “kusursuz” olarak belirlendiyse ne mutlu size. Tüm sorumluluklarını yerine getirmiş birinin gururu ve görül rahatlığıyla trafikteki seyrinize devam edebilirsiniz.
Eğer “hafif kusurlu” sayıldıysa da aynı şekilde aracınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Gene de hafif kusur olarak nitelenen sıkıntıları gidermeniz sizin yararınıza.
Lâkin aracınıza muayene sonucunda “ağır kusurlu” ya da “emniyetsiz” raporu verildiyse buna sebep olan tüm sorunları bir an önce gidermek zorundasınız. Sizin, sevdiklerinizin ve trafikte tesadüfen karşılaşacağınız hiç tanımadığınız kişilerin can güvenliği belki de buna bağlı. “Ağır kusurlu” ve “emniyetsiz” olarak tanımlanan araçların yasal olarak tanınan azami bir aylık süre içerisinde sürücüleri tarafından tekrar muayeneye götürülmeleri gerekir. Elbette bu tanıma yol açan tüm arıza, kusur ve eksikliklerin tamamen giderilmiş olması şartıyla.


İŞİNİN EHLİ UZMANLARA DANIŞIN




Zorunlu periyodik araç muayenesi çok kapsamlı bir inceleme. Üstelik pek çoğu gündelik kullanım içerisinde ihtiyaç duymadığınız ya da teknik olarak sıkıntısını fark edemeyebileceğiniz unsurlara dair.
Hepsini kendi başınıza muayene öncesi kontrol etmeye kalksanız dahi tüm listeyi gözden geçiremeyebilir ya da var olan sorunları tespit edemeyebilirsiniz.
Hal böyle olunca da en ideali, muayene geçerlilik süreniz son bulmadan hemen evvel aracınızı bir yetkili servise götürmeniz. İşinin ehli uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek olan bakım ve onarım işlemleri aracınızın muayeneden “kusursuz” raporuyla çıkmasının en güvenli yolu. Böylece hem aracınızın sicili temiz kalır hem de muayene istasyonlarıyla tamirciler arasında mekik dokumaktan tek seferde kurtulmuş olursunuz.
***
Otomol olarak tüm hizmet tecrübemizle araç muayenesinde sıkıntı yaşamamanız için bilmeniz gerekenleri özetlemeye çalıştık. Teknik personelimiz, yetkili servisi olduğumuz markalara ait araçların muayeneleri öncesi gerekli bakım ve onarımlarını gerçekleştirmek için tüm şubelerimizde hizmetinizde.
Size ve sevdiklerinize güvenli sürüşler dileriz!

 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.