Aracınızı Bahar Aylarına Hazırlayın
Tarih 14.04.2023
Aracınızı bu hissin kazandıracağı motivasyonla bahar aylarına hazırlamak için yapmanız gerekenleri sizin için özetledik.
Aracınızın bahar bakımının iki yönü bulunur. Bunlardan ilki zorlu kış şartlarının araç üzerindeki muhtemel etkilerini ortadan kaldırıp yaklaşan yaz dönemine yönelik ilk pratik hazırlık sürecini gerçekleştirmek olarak tarif edilebilir. Diğeri ise doğanın uyanışı ve hayatın tazelenmesi anlamına gelen bahar aylarıyla ruhsal ve zihinsel bir uyum yakalamaktır.
Bu iki yönlülüğü eli kulağında olan güzel havalarda sevdiklerinizle birlikte keyifli vakit geçirmek için aracınızı yoğun bir biçimde kullanmaya başladığınızda daha net bir şekilde anlayacaksınız. Emin olun aracınızı bahara hazırlamak için yaptıklarınız teknik meseleler olmaktan çıkarak size de kendinizi çok daha iyi hissettirecek.
1) MOTOR
Motor aracınızın kalbi. Bir yandan aracın çalışıp ilerlemesini sağlarken kendisi de diğer faktörlerden ve dış koşullardan fazlasıyla etkileniyor. Bu yüzden motor bakımı, aynı zamanda bu diğer faktörlerin kontrolünü gerektiriyor.
Sürtünmeyi azaltarak aracınızın ömrünü uzatan ve performansını yükselten motor yağı artan sıcaklıklarla ısınarak kaynayabilir. Bu durum arızalara ve motorda hasara neden olur. Bu yüzden bahar öncesi aracınızın motor yağı seviyesini mutlaka kontrol ettirmeli, gerekiyorsa değiştirmelisiniz.
Ayrıca motor, gücünü ve çekişini koruyabilmek için yine sıcak havalarda daha fazla soğutmaya ihtiyaç duyar. Bu da hava akışının iyi olmasıyla sağlanır. Bu yüzden hava filtresinin asla tıkalı olmaması gerekir. Bunun en etkili yolu filtrenin bahara girerken değiştirilmesidir.
Kış boyunca düşük hava sıcaklıkları ise kauçuk malzemede sertleşmeye neden olur. Bu da motorun çalışması için gerekli kayış ve hortumlarda yıpranma ve çatlama oluşturur. Aracınızın motorunun sağlığını korumak için bu durumdaki kayış ve hortumların yenilenmesini sağlamalısınız.
Kısacası bir aracın motoru, sebepler ve sonuçlar bütünü olarak görülebilir. Bu yüzden bakımının da bunların hepsinin kontrolüyle gerçekleştirilmesi şarttır.
2) DİREKSİYON VE FREN HİDROLİĞİ
Her ne kadar bakım denince akla daha çok aksamlar gelse de araç sıvılarının bu aksamlar üzerindeki etkileriyle sürüş güvenliğinden performans ve maliyete dek son derece kritik etkileri var.
Fren hidroliği kışın havada daha yoğun olan nemi zamanla emer. Bu yüzden hidrolik sıvısının kaynama sıcaklığı da düşer. Bu durum frenlerin tutmamasına neden olabilir.
Ayrıca sıcaklıkların artışıyla birlikte hidrolik yağı azalır. Hidrolik yağ seviyesinin azalması direksiyonun sertleşmesi ve hakimiyetinin güçleşmesi anlamına gelir.
Aracınızın bahar bakımında direksiyon ve fren hidroliğinin yanı sıra başta sıcaklık olmak üzere mevsimsel dış koşullardan etkilenebilecek diğer araç sıvılarının da kontrolü ya da değişimini ihmal etmemelisiniz.
3) LASTİKLER VE ROT BALANS AYARI
Bahara geçişle birlikte öncelikle yapılması gerekenlerden biri de lastiklerin değişimi. Aksi halde belirli sıcaklıkların üzerinde kış lastiklerinde ısınma baş gösterebilir. Bu durumda aracın fren mesafesi uzar, manevra kabiliyeti azalır ve başta virajlar olmak üzere yol tutuşu zayıflar. Bu tür hayati sonuçlarının dışında kış lastiklerini mevsimi dışında kullanmak yakıt maliyetini de artırır.
Eğer mevsime uygun olarak takacağınız lastik önceki seneden kalmaysa ve aylardır depoladığınız alanda bekliyorsa bu koşullardan olumsuz etkilenip etkilenmediğini mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Lastik sertleşmişse ve diş derinliği olması gereken ölçünün altındaysa yenisini almalısınız. Bu açılardan bir sorun yoksa lastik basıncını araç üreticisinin tavsiye ettiği değere göre ayarlayıp ancak ondan sonra kullanmalısınız.
Lastik değişimiyle birlikte aynı zamanda balans ayarının da yapılması gerekir. Aracınızı bahara hazırlamanın ihmal edilemeyecek bir aşaması olan rot balans ayarı direksiyon hakimiyetinin korunması, aracın yana çekmemesi ve sürüş esnasında titrememesi için büyük önem taşır.
4) SİLECEKLER
Silecekler bir aracın maalesef sadece ihtiyaç halinde hatırlanan parçaları. O an geldiğinde ise düzgün bir şekilde çalışmalarıyla çalışmamaları arasında hayati bir fark oluşur.
Silecek lastikleri kış döneminde yıpranıp esnekliğini kaybeder. Camdaki buzlanma lastiklere zarar verir. Silecek bıçakları da hasar alabilir.
Bu durum bahar aylarında aniden bastıran ve sağanak halinde yağan yağmurlarda sorun yaşamanıza yol açabilir. Düzgün çalışmayan silecekler yüzünden sürüş sırasında görüşünüzün azalması sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki diğer araçlarda bulunanların hayatını tehlikeye atar.
Bu yüzden sileceklerinizi sadece onlara ihtiyaç duyduğunuzda değil aracınızın bahar bakımı sırasında da hatırlamalısınız.
5) AKÜ
Kış koşullarında yoğun bir şekilde karşılaşılan soğuk, yağış ve hava kirliliği akünün hasar görmesine ve daha çabuk deşarj olduğu için şarj kapasitesinin azalmasına neden olur. Nemli hava ile temas eden akünün kutup başları oksitlenebilir.
Sorunlu bir akü aracın motorunun çalışmasından farların gece performansına dek pek çok hayati unsuru olumsuz etkileyebilir. Bu da sürüş güvenliğini riske atmak anlamına gelir.
Aracınızı bahara hazırlarken kış aylarının akü üzerindeki etkilerini ortadan kaldırmalısınız. Bunu da aküyü araç bakımına dâhil ederek sağlayabilirsiniz.
6) KLİMA
Havalar ısınmaya başlarken klima borularının kontrolü ve klima gazının yenilenmesi aracınızın konforu açısından önem taşır. Ancak klima sisteminin bakımını sadece konforla ilgili bir mesele olarak düşünmemelisiniz.
Klimaların soğuğa ve nemli koşullara dirençli bakterilerin bir araçta yuvalanması için ideal yerler olduğunu söyleyebiliriz. Bu da klimanın çok sık kullanıldığı sıcak havalarda nedeni bir türlü anlaşılamayan ve aylarca sürebilecek rahatsızlıklara elverişli bir zemin oluşturur.
Sevdiklerinizle birlikte böylesi bir sıkıntı yaşamamak için klimanızın bakımını ve filtrelerinin temizliğini muhakkak yaptırmalısınız.
7) ARAÇ ALTI
Araçların alt kısmı doğal olarak göz önünde olmadığı için bakımı da sürücüler ve deneyimsiz teknik personel tarafından ihmal edilir. Oysa kış şartlarında suya ve çamura aracın diğer kısımlarından daha fazla maruz kalır. Bu yüzden özel olarak dikkat etmezseniz aracınızın altında çürüme ve paslanma baş gösterebilir.
Ayrıca karlı ve buzlu yollar için kullanılan tuz ve kimyasallar da aracınızla temas noktalarını olumsuz etkiler. Bu temas en yoğun olarak yine aracın alt kısmında yaşanır. Bu da korozyona yol açar.
Çürüme, paslanma ve korozyonun karosere yayılmaması için araçların alt kısmının kış sonrası bahara hazırlık bakımına dâhil edilmesi gerekir.
8) FAR SİSTEMİ
Kış aylarından bahar dönemine geçişle birlikte günışığının artışı ve günlerin daha da uzaması araç farlarıyla ilgili yanlış bir algıya yol açabilir. Sanki artık farlara daha az ihtiyaç duyulacağına dair bir kanı muhtemel hayati sorunlara neden olur.
Gerek aniden bastıran ilkbahar yağmurlarında gerekse de mevsimsel olarak daha yoğun görülen sisli havalarda gündüz saatlerinde dahi farların düzgün çalışmasının büyük önemi bulunur. Aksi halde sürücünün görüş alanı kısıtlanır. Bu da sürüş güvenliği açısından büyük bir risk anlamına gelir.
Bu yüzden aracınızı bahar aylarına hazırlarken far sisteminizin kontrolünü ihmal etmemelisiniz. Özellikle sis farları sık kullanılmadıkları için sorunlu olup olmadıklarını anlamayı ihtiyaç duyacağınız zamana bırakmamalısınız.
***
Aracınızı bahar aylarına hazırlamak için yapmanız gerekenleri sizin için özetledik.
Otomol olarak doğanın uyanışı ve hayatın tazelenmesi anlamına gelen bahar ayları boyunca sevdiklerinizle birlikte keyifli, konforlu ve güvenli sürüşler dileriz!