Periyodik Araç Bakımı Nedir ve Neleri Kapsar?

Periyodik Araç Bakımı Nedir ve Neleri Kapsar?

periyodik araç bakımının ne olduğunu ve neleri kapsadığını Otomol yetkili servislerinin deneyim ve uzmanlığıyla sizin için özetledik.



Yeni bir yıl hepimiz için yeni umutlar ve hedefler demek. Bunların başında da şüphesiz sağlıklı, mutlu ve huzurlu olabilmek için gereken adımları atmak geliyor.
Bu adımların hiç beklenmedik şekilde kesintiye uğramasını istemiyorsanız aracınızın periyodik bakımını ihmal etmemelisiniz. Fark edemeyeceğiniz veya tempolu hayatınızda giderilmesi için zaman bulamadığınız veya ihmal ettiğiniz küçücük bir sorun aracınızda zincirleme başka sıkıntılar doğurabilir. Bu da sürüş sırasında siz ve sevdikleriniz için olası tehlikeler anlamına gelir.
Motordan fren sistemlerine, lastiklerden yağ ve filtreye, bujiden süspansiyona dek düzenli olarak gerçekleştireceğiniz bakım ve kontroller aracınızdaki pek çok sorunun erken teşhisini sağlar. Böylece hem aracınızın ömrü uzar hem de değeri korunmuş olur.
Periyodik bakımlar, aracınızın kat ettiği kilometre ve yaşı ile markası ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Bunları da gözeterek periyodik araç bakımının ne olduğunu ve neleri kapsadığını Otomol yetkili servislerinin deneyim ve uzmanlığıyla sizin için özetledik.


KENDİNİZİN VE ARACINIZIN GELECEĞİNE YATIRIM



Periyodik bakımın öncelikli hedefi elbette sürüş güvenliğiyle ilgili. Üstelik bu sadece sizin değil diğer araçlardaki sürücülerin güvenliğini de kapsar. Aynı şekilde başka araçların bakımlarının aksatılması sizin sürüş güvenliğinizi de tehlikeye atar. Yani periyodik bakımın, tek bir araca dair bireysel bir sorumluluğun ötesinde trafiğin ve toplumun genel sağlığıyla ilgili olduğu söylenebilir.
Periyodik bakımın, muhtemel hayati sonuçlarının dışında aynı zamanda aracın ekonomik ömrü ile birlikte düşünülmesi gerekir. Zamanın ve kullanım şeklinin doğurabileceği yıpranmalar ve potansiyel arızalar bu sayede tespit edilerek vaktinde giderilebilir. Bu da bütçenizi aniden ortaya çıkacak beklenmedik masraflardan korur.
Periyodik bakımla potansiyel arızaların giderilmesi aracınızın ömrünü uzatırken aynı zamanda değerini korumasını da sağlar. Böylece dilediğinizde periyodik bakım kayıtları eksiksiz bir aracın ikinci el satışı konusunda avantaj yakalamış olursunuz.
Aracınızın periyodik bakımını aksatmamanızın faydalarından biri de performansını hep yüksek tutulabilmesi. Bu açıdan sürüş keyfi ve konforu da bakımından geçiyor. Performansın korunması yakıt tasarrufu konusunda da etkili.
Kısacası periyodik bakım illa ki mevcut bir sorunun çözülmesi olarak görülmemeli. Geleceğe yönelik alacağınız bir önlem olarak da düşünülmeli. Her yönüyle periyodik bakım rutin bir formalite değil hem kendinize hem de aracınıza yaptığınız bir yatırım aslında.


YOLLAR VE YILLARDAN İBARET GÖRÜLEMEYECEK BİR PERİYOT



Aracınızın düzenli bakımını belirli mesafeler ya da vadelerin doldurulmasından ibaret görmemenizde fayda var. Kendiniz gerçekleştireceğiniz aylık, haftalık, hatta günlük kontroller de periyodik bakım sürecinin bir parçası.
Araç altında yağ kaçağı izleri, lastiklerin havası, ikaz lambaları, aynaların açıları ve farlar ile soğuk havalarda antifriz, günlük kullanım öncesinde muhakkak dikkat etmeniz gerekenler arasında.
Haftada bir yapacağınız motor ve hidrolik yağı kontrolü büyük önem taşıyor. Radyatör ve silecek suyu gibi sıvı seviyeleri de gözden kaçırılmamalı.
Lastiklerin diş derinliği, akü, jantlar ve bijonlar, emniyet kemerleri ile silecek lastikleri bir aydan uzun olmaması gereken sürelerde kontrol edilmeli.
Tüm bunlar, aracınızı doldurduğu kilometre ya da seneye bağlı olarak periyodik bakıma götürmeden evvel, sorunların birikmeden ve başka sıkıntılara yol açmadan fark edilmesini sağlar. Bu da periyodik bakımının sağlıklı ve verimli geçmesi, sonuçlarının ise çok daha ekonomik olması anlamına gelir.


ARACINIZA ÖZEL BAKIM PLANI



Koruyucu periyodik bakım her ne kadar genel olarak “araç” başlığı altında toplansa da sıklığı ile zaman zaman kapsamı konularında araçtan araca farklılıklar görülebilir. Çünkü araçların teknik özellikleri üretici firmaya, hatta aynı markanın farklı modellerine göre değişir. Aracın motor tipi de periyodik bakım planında göz önüne alınır.
Bu yüzden aracınızın bakımını, teknik özellikleri konusunda markalardan eğitimli ve deneyimli uzman personelin bulunduğu yetkili servislerde yaptırmayı tercih etmelisiniz. Otomol Yetkili Servislerinin, Mercedes–Benz, BMW, MINI, Volvo, Audi ve Volkswagen marka araçların periyodik bakımlarında her zaman hizmetinizde olduğunu lütfen unutmayın.
Yetkili servis, üretici markanın model ve motor tipine bağlı olarak sunduğu çizelgeye göre aracınıza özel çıkardığı periyodik bakım planını sizinle paylaşır. Bu çizelge sayesinde bakım periyotlarının takibini de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
Aracın kullandığı yakıt türü de periyodik bakımın sıklığı ve kapsamını etkiler. Benzinli, dizel ve LPG’li araçların bakımları benzer olmakla birlikte yakıta bağlı olarak farklı parçaların farklı yıpranma süreleri olur. Mesela benzinli araçlarda bujiler ve buji kablolarının kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi önemliyken dizel araçlarda mazot pompası ve enjektör son derece kritik.
Artık hayatımızın bir parçası haline dönüşen ve kullanımı giderek yükselen hibrit ve tam elektrikli araçların da aynı şekilde farklı bakım süreçleri söz konusu.
Tüm bunlar hesaba katılarak belirlenen bakım periyotları genellikle kilometre sınırı ile ifade edilir. Tamamen aynı özelliklere sahip iki araç aynı kilometreye farklı sürelerde ulaşabildiği için bakım periyotları da zaman bazlı olmaz. Kilometre sınırına belirtilen sürede ulaşılmaz ise aracınızın bakımını senelik yaptırmanızda fayda vardır. 
Periyodik bakımı yetkili servislerde yaptırmanın diğer bir önemi ve avantajı da orijinal parça kullanımıyla ilgili. Yapılan kontroller sonucunda işlevselliğini yitirmiş ve değiştirilmesi gerekenlerin yerine orjinal parçaların takılması ancak yetkili servis güvencesiyle sağlanır.
Ayrıca aracınızın periyodik bakımını yetkili servislerde yaptırmamanın garanti kapsamından çıkarılmasına neden olabileceğini de aklınızda bulundurmalısınız.


MOTOR, BUJİ, MOTOR YAĞI VE YAĞ FİLTRESİ



Standart periyodik bakımın en önemli aşamalarının başında şüphesiz motorla ilgili olanları gelir. Motorda büyük çaplı bir sorunun seyir halindeyken fark edilmemesi zaten pek mümkün değil. Periyodik bakımın önemi tam da bu noktada ortaya çıkıyor. Sorunun trafikte baş göstermemesi için motorun işlerliğiyle ilgili daha sonradan büyüyebilecek meseleler bakım sırasında tespit edilerek giderilmesi sağlanır.
Benzinli motorların çalışması için kritik bir unsur da ateşleme bujisi. Bu nedenle bujiler de periyodik bakımda muhakkak kontrol edilmelidir.
Motor ısısını düzenleyen ve mekanik parçaların sürtünme yüzünden aşınmalarını önleyen motor yağı da zamanla bu özelliklerini yitirdiği için periyodik bakımda yenilenir.
Motor yağının işlevini yerine getirebilmesi için temiz olması gerekir. Bu temizliği sağlayan yağ filtresi de bakım sırasında değiştirilir.


YAKIT, HAVA, POLEN FİLTRELERİ VE EGZOZ SİSTEMİ



Motor yağı filtresinin dışında araçta bulunan diğer filtreler de periyodik bakım kapsamında gözden geçirilir.
Yakıt filtresi aracın hem performansını hem de sürüş güvenliğini etkiler. Aracınız için tercih ettiğiniz yakıt ne kadar kaliteli olursa olsun içindeki muhtemel kir ve parçacıklar verimi düşürür. Bu yüzden yakıt filtresi bakımda kontrol edilerek gerekirse değiştirilir.
Zararlı ve yabancı parçacıklar motordan da uzak tutulmalı. Hava filtresi motorun yanma odasına giren havanın bu parçacıklardan arındırılmasını sağlar. Filtrenin kirlenmesi motorun zorlanmasına neden olur. Bu da yakıt tüketiminden aracın performansına dek olumsuz yansır. Bu nedenle periyodik bakımlarda hava filtresi muhakkak temizlenmeli ya da yenilenmelidir.
Aracın havalandırma sisteminin bir parçası olan polen filtresi de bakım sırasında kontrol edilir. Böylece klimanın düzgün bir şekilde çalışması sağlanır.
Motorda biriken atık gazların boşaltımı da son derece önemli. Bunu sağlayan egzoz sistemi periyodik bakımda kontrol edilir. Bağlantıda paslanma ya da kaçak varsa veya egzoz emisyonu yüksekse gereken onarım yapılır. Egzozun düzgün çalışmaması aynı zamanda atık boşaltımı sırasında oluşabilecek gürültü kirliliğine de neden olur. Egzoz sistemi bu açıdan da gözden geçirilir.


FREN SİSTEMİ, LASTİKLER VE SÜSPANSİYON


Aracınızın fren sistemi ve lastikler sürüş güvenliğini etkileyen en belirleyici unsurlar arasında. Bu yüzden her iki konu da periyodik bakımın olmazsa olmazı.
Fren balataları, hidrolik sistemi ve sıvısı, bağlantı hortumları bakımda tek tek kontrol edilir. Bu kontrol sırasında ortaya çıkabilecek fren sisteminin genelini ilgilendiren en küçük bir aksama dahi derhal giderilmelidir.
Lastiklerin de aşınması, basıncı ve diş derinliği gözden geçirilerek gerekli değişimler ve ayarlar gerçekleştirilir. Rot balans ayarı ile birlikte yol tutuşunda önem taşıyan lastiklerin jantların da kontrolü sağlanır. Gevşek ya da sıkı bijonlar da güvenliği riske atabilecek oldukları için olması gerektiği hale getirilir.
Aracınızın yol tutuşunda rolü olan, seyir sırasında savrulmaları ve sarsılmaları engelleyen süspansiyon sistemi de periyodik bakımda elden geçirilir. İşlevini yerine getirmeyen parçaların değişimi sağlanır.


FARLAR, SİLECEKLER VE AKÜ



Farlar ve diğer aydınlatma bileşenleri karşıdan gelen ya da aynı şeritteki araçlarla uyumlu bir biçimde seyir açısından son derece önemli. Özellikle kötü hava koşulları ve karanlıkta bu konuda yaşanabilecek bir sorun aracın motoru ya da fren sistemi ne kadar iyi olursa olsun hayati sonuçlara sebep olabilir. Periyodik bakım sırasında ayarı bozuk, kırık, cılız ya da çalışmayan aydınlatma unsurları de yenilenir.
Aniden bastıran ya da yoğun yağış durumunda sileceklerin düzgün bir şekilde çalışıp çalışmaması da seyriniz açısından oldukça belirleyici. Bu yüzden silecekler lastikleriyle birlikte periyodik bakımda kontrol edilmelidir.
Aracınızın elektrik aksamının enerji kaynağı olan akünün kontrol, bakım ve temizliği de büyük bir önem taşır. Akünün elektrolit seviyesi ile voltajı ile bağlantı kabloları gözden geçirilir. Gerekirse kablo ya da parça değişimi gerçekleştirilirken akünün kutup başları da temizlenir.


GENİŞLETİLEBİLİR KAPSAM VE İLK BAKIM ÖNCESİ HUSUSLAR



Yukarıdaki belirttiğimiz maddelerdeki unsurlar aracınızın elektronik sistemleriyle birlikte standart periyodik araç bakımı kapsamındadır. Ancak bu bakımlar aracınızın kat ettiği mesafeye ya da yaşına göre daha da genişletilebilir. Üretici marka tarafından belirlenen kilometre değerleri ve yetkili servisin size özel hazırladığı bakım çizelgesinde bunlar daha ayrıntılı ve sistemli bir biçimde belirtilmektedir.
Periyodik bakıma dair en sağlıklı takip yöntemi, her bakım sonrası bir sonraki kilometre taşına dek dikkat edilmesi gerekenler ile kapsamın ne şekilde genişletileceğine dair yetkili servisten bilgi almak olur.
Gündelik dilde genellikle ‘10.000 bakımı’ olarak ifade edilen sıfır araçların ilk periyodik bakımı öncesinde sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar var.
Aracın ilk 1500 kilometresinde, yani tabir–i caizse motor açılana kadar yüksek hızlara çıkılmaması tavsiye edilir. Ayrıca yine motoru zorlayarak aracın ömrünü kısaltacak ani kalkışlar ile frenlerden de mümkün olduğunda kaçınılması gerekir.
***
Periyodik araç bakımının ne olduğunu ve neleri kapsadığını Otomol yetkili servislerinin deneyim ve uzmanlığıyla sizin için özetledik.
Zamana karşı yarıştığımız günümüz koşullarında sürüş güvenliğiniz için gerekli bakımları aksatmak istemiyorsanız belirli bir yetkili servisten düzenli olarak hizmet alabilirsiniz. Mercedes–Benz, BMW, MINI, Volvo, Audi ve Volkswagen marka araçların yetkili servisi Otomol son teknoloji ürün ekipmanları ve yetkin, deneyimli, uzman teknik personeliyle her ihtiyacınızda yanınızda.
Size ve sevdiklerinize en kötü koşullarda dahi güvenli sürüşler dileriz!

 
Lütfen kayıtlı e-posta adresinizi giriniz. Şifreniz e-posta adresinize gönderilecektir.

Not: Hatırlatma iletisinin size ulaşmadığını düşünüyorsanız; Lütfen e-posta hesabınızdaki "Spam, Önemsiz, Junk Mail" gibi klasörleride inceleyiniz.